Navigacija

Objave

Anna Muylaert gošća programa „Kafa sa...“

U sklopu današnjeg programa „Kafa sa...“ održan je razgovor sa brazilskom redateljicom Annom Muylaert koja film DRUGA MAJKA smatra svojim najvećim životnim projektom. Michael Rosser, urednik vijesti za Screen International, moderator razgovora, je sa Annom Muylaert razgovarao o njenim počecima, bogatom rediteljskom iskustvu i izazovima sa kojima se redateljica susretala.

Nakon pisanja scenarija i snimanja kratkih filmova, čija je tematika uglavnom imala za fokus stereotipne rodne razlike i prava žena, Anna Muylaert završava snimanje filma DRUGA MAJKA inspirisana ličnim iskustvom sa dadiljom. Na Michaelovo pitanje o tome kakvu poruku film prenosi, redateljica nije dala odgovor jer vjeruje da film treba publiku navesti da misli na više nivoa nakon čega je svako dodatno objašnjenje suvišno.

Na kraju, govoreći o budućim projektima, Anna Muylaert naglašava ličnu potrebu da kroz film ukaže na problematiku rodne podjele i predrasude koje smatra jednim od primarnih problema savremenog društva, a filmsku umjetnost ogledalom muškog i ženskog ugla gledanja koji se prepoznaju kroz redateljevo stajalište.

Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program