Navigacija

Objave

Film DRUGA MAJKA otvara 21. Sarajevo Film Festival

Ovogodišnje izdanje Sarajevo Film Festivala počinje večeras paralelnim projekcijama višestruko nagrađivanog brazilskog filma DRUGA MAJKA, rediteljice Anne Muylaert, u Narodnom pozorištu i Ljetnom kinu HT Eronet. Nakon projekcija u Narodnom pozorištu i Ljetnom kinu HT Eronet publiku će pozdraviti rediteljica Anne Muylaert.

Nakon što je ostavila svoju kćer da je odgaja rodbina u jednom gradiću u Pernambucou, Val narednih 13 godina provodi radeći kao Fabinhova dadilja u Sao Paulou. Finansijski je stabilna, ali živi sa krivicom što nije odgajala svoju kćer Jessicu. U vrijeme Fabinhovih prijemnih ispita za fakultet, javlja joj se kćer i izgleda da dobija drugu šansu. Jessica također želi da dođe u Sao Paolo na prijemne ispite za fakultet. Puna radosti, ali i bojazni, Val se priprema, uz bezrezervnu podršku svojih poslodavaca, za trenutak o kojem je toliko dugo sanjala – trenutak susreta sa svojom kćeri. Međutim, kada Jessica stigne, ne ponaša se u skladu sa onim što se od nje očekuje i počinje da stvara napetost u kući…

Anna Muylaert je rođena u Sao Paolu 1964. godine. Nakon što je diplomirala na Univerzitetu u Sao Paolu 1984. godine, započela je karijeru kao pomoćna režiserka. Na televiziji je počela raditi 1989. godine. Napisala je scenario za film O MENINO, A FAVELA E AS TAMPAS DE PANELA, koji je bio dio projekta Otvori vrata (Open a Door) za BBC, sa kojim je osvojila mnoge međunarodne nagrade. Njen prvi igrani film DURVAL PLOČE iz 2001. godine osvojio je 7 nagrada na Filmskom festivalu u Gramadi i izabran je za mnoge festivale, uključujući Montreal, Rotterdam i Torino, gdje je osvojila Zlatnu nagradu za najbolji scenario. Napisala je mnoge scenarije za priznate režisere, između ostalih, za Cao Hamburgerov GODINA KAD SU MOJI RODITELJI OTIŠLI NA ODMOR, koji je bio brazilski zvanični kandidat za nagradu Oscar 2007. godine. 

Projekcija filma DRUGA MAJKA u Narodnom pozorištu Sarajevo počinje u 20:30, a u Ljetom kinu HT Eronet u 21:00.

Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program