Navigacija

Objave

Dobrodošli na 21. Sarajevo Film Festival

Dvadeset i prvo izdanje Sarajevo Film Festivala će vam dati priliku da steknete uvid u ono što je značajno obilježilo regionalnu i svjetsku kinematografiju u godini koja je iza nas.

Čini se da regija Jugoistočne Evrope nije odavno imala plodonosniju filmsku godinu. Ovogodišnji SFF Takmičarski program igranog filma donosi deset, od kojih su čak šest debitantski naslovi.

Činjenica da je čak pet od tih naslova bilo prikazano u programima Filmskog festivala u Cannesu  gdje su osvojili četiri prestižne nagrade, dovoljno govori o kvaliteti selekcije. Raduje nas činjenica da su producenti i autori filmova prikazanih u Cannesu odabrali Sarajevo za svoje regionalne premijere i time pokazali koliko im znači dolazak u Sarajevo i borba za nagradu Srce Sarajeva. Kvalitet i raznovrsnost selekcije upotpunjavaju ostvarenja nekolicine mlađih autora, među kojima su i tri debitanta, koji nam donose tri svjetske premjere.

Izvanredno zanimljivo izdanje takmičarskih programa, prati još jedna velika posebnost ovogodišnjeg izdanja festivala. Program Posvećeno... ove godine ima za goste dvojicu istinskih filmskih velikana – Brilliantea Mendozu i Atoma Egoyana. Zanimljivo će biti sagledati uporedo dva filmska opusa, dvojice autora koji su rođeni iste godine, čije je stvaralaštvo obilježeno potpuno drugačijim životnim, geografskim i prije svega filmskim iskustvom.

Poseban programski fokus ove godine je usmjeren na kratki film. Smatramo da je uloga regionalnih festivala od izuzetnog značaja u promociji kratke filmske forme kao osnove za razvoj mladih autora. Projekcijama više od stotinu kratkih filmova te cjelodnevnim susretima autora i filmskih profesionalaca želimo dodatno potaknuti regionalnu scenu na razgovor i saradnju, te time stvoriti  atmosferu u kojoj će koprodukcija biti način razmišljanja a ne eksces. Poseban doprinos tim susretima dat će i gostovanje najboljih kratkih filmova sa prestižnih festivala Sundance i Clermont-Ferrand.

Daleko od očiju javnosti, Hotel Europe je već godinama mjesto okupljanja brojnih predstavnika filmske indutrije. Povjerenje koje nam ukazuje regionalna filmska industrija doživljavajući Sarajevo Film Festival kao neizostavnu tačku u svojim profesionalnim agendama, tjera nas na stalno poboljšavanje i nadopunjavanje postojećih, već etabliranih projekata – CineLink-a  i Regionalnog foruma. Najavljeni gosti, njihov broj i kvalitet ukazuju na to da će naš najmlađi projekat, Industry Terrace, upravo ove godine doživjeti svoj puni procvat i opravdati napore koje smo uložili u njegovo uspostavljanje i promociju.

Dobrodošli u Sarajevo i uživajte!

Mirsad Purivatra i tim Sarajevo Film Festivala

Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program