Navigacija

Objave

U FOKUSU 2015.

Ovogodišnji program U fokusu donosi sedam naslova koji su obilježili i svjetsku i regionalnu kinematografiju u proteklih 12 mjeseci.

Već prošle godine u Veneciji u Zvaničnom programu prikazana su dva filma: debitantski igrani film SIVAS, reditelja Kaana Müjdecia i austrijski debitantski film LAKU NOĆ, MAMICE (ICH SEH ICH SEH), rediteljskog dvojca Veronike Franz (inače dugogodišnje scenaristice filmova Ulricha Seidla) i Severina Fiale. SIVAS donosi uzbudljivu i dirljvu priču o odnosu čovjeka i psa, sa naglaskom na ljudsku prirodu koja je često bestijalnija od životinjske. Film LAKU NOĆ, MAMICE je psihološki triler sa elementima strave i užasa, u kojem autori vješto suprotstavljaju savršeni svijet sa iskrivljenom percepcijom, pažljivo vodeći publiku kroz izolirani svijet junaka. U Veneciji je također prikazan i nagrađen film iz Srbije NIČIJE DIJETE (NIČIJE DETE) debitanta Vuka Ršumovića. Ovaj film donosi istinitu priču o dječaku koji je pronađen u šumi te njegovoj bolnoj socijalizaciji u jednom beogradskom sirotištu. Sva tri filma nastavila su uspješne festivalske turneje tokom godine, baš kao i film LEKCIJA (UROK), debitantskog dvojca Kristine Grozeve i Petra Valchanova iz Bugarske, koji je svjetsku premijeru imao u Zvaničnoj selekciji Filmskog festivala u San Sebastianu. Ovaj film govori o nastavnici koja ne samo da mora naučiti djecu poštenju i časti, već i proći put u kojem je i njena čast, kao i poštenje, pod testom okolnosti i vremena.

Program dalje prati uspjeh regije sa filmom AFERIM!, rumunjskog reditelja Radu Judea, dobitnika i Srca Sarajeva 2013. godine, koji je premijerno na Filmskom festivalu u Berlinu prikazan u Zvaničnoj selekciji gdje je i nagrađen prestižnom nagradom Srebreni Medvjed. Ovaj neobični i ambiciozni film je crna komedija o ljudima koji su zatočeni rasizmom svog vremena u drugoj polovini 19. Vijeka u feudalnoj Europi. Rumunjski reditelj Radu Jude također se sa svojim novim filmom SPRAT ISPOD (UN ETAJ MAI JOS) vraća u Sarajevo nakon što je film predstavio u programu Izvjestan pogled Filmskog festivala u Cannesu. Film postavlja pitanje na koji način i koliko dugo treba šutjeti o tajni zbog koje je neko postao žrtva, a u ovom slučaju je i ubijen. Autor temi pristupa iz tišina, izuzetno minimalistički, čineći priču gotovo pa dokumentarnom. Iz Hrvatske se u programu našao i debitantski film TI MENE NOSIŠ rediteljice Ivone Juke, koji je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Karlovim Varima. Rediteljica Ivona Juka donosi tri priče kroz koje beskompromisno analizira savremeno hrvatsko društvo u svom sjaju i bijedi. U filmu značajne uloge imaju tri sjajne glavne glumice Nataša Dorčić, Nataša Janjić i Lana Barić.

Program U fokusu ove godine donosi jedan izuzetan i uzbudljiv, žanrovski i stilski raznolik, a kvalitetan presjek regionalne kinematografije.

Selektorica Elma Tataragić



U FOKUSU 2015.


AFERIM! 
Rumunija, Bugarska, Češka Republika, Francuska, 2015, 108 min.
Režija: Radu Jude

LAKU NOĆ, MAMICE / ICH SEH, ICH SEH
Austrija, 2014, 99 min.
Režija: Severin Fiala, Veronika Franz

LEKCIJA / UROK
Bugarska, Grčka, 2014, 107 min.
Režija: Petar Valchanov, Kristina Grozeva

NIČIJE DIJETE / NIČIJE DETE
Srbija, Hrvatska, 2014, 97 min.
Režija: Vuk Ršumović

SIVAS
Turska, Njemačka, 2014, 97 min.
Režija: Kaan Müjdeci

SPRAT NIŽE / UN ETAJ MAI JOS
Rumunija, Francuska, Njemačka, Švedska, 2015, 93 min.
Režija: Radu Muntean

TI MENE NOSIŠ 
Hrvatska, Slovenija, Srbija, Crna Gora 2015, 155 min.
Režija: Ivona Juka

Filmovi iz programa U fokusu 29. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo filmove programa U fokusu 28. Sarajevo Film Festivala
Ove godine U fokusu su najuspješniji regionalni filmovi
Predstavljamo filmove programa U fokusu 27. Sarajevo Film Festivala
U Fokusu 2020.