Navigacija

Objave

Sarajevo Film Festival počasni gost San Cristobal de las Casas festivala

Proteklog vikenda završeno je prvo izdanje SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS INTERNATIONAL FILM FESTIVALA, koji se od 16. januara održavao u gradiću smještenom u srcu južnog Mexica.

San Cristobal de las Casas je grad u meksičkoj regiji Chiapas. U gradu bogate istorije, značajan je broj autohtone populacije koja živi u brojnim okolnim selima njegujući svoju kulturu i običaje. Pitanje prava ove manjine bilo je česti izvor nemira u ovom gradu i oblasti, a vezan je za aktivnosti Zapatističke armije nacionalnog oslobođenja. Cilj festivala smještenog u ovakvom okruženju je stvaranje prostora za dijalog o ključnim pitanjima kao što su kulturne i etničke raznolikosti te mogučnosti zajedničkog života, ljudska prava i očuvanje životne sredine.

U kontekstu ovakvog djelovanja i promišljanja programa, SARAJEVO FILM FESTIVAL je sa velikim zadovoljstvom prihvatio poziv organizatora da bude počasni gost prvog izdanja ovog meksičkog festivala.

“Iako je ovo bilo prvo izdanje festivala, mislim da su organizatori u potpunosti uspjeli u ostvarivanju zadatih ciljeva, čak šta više festival je bio glavna tema u izvještajima meksičkih medija. Kino dvorane su bile ispunjene do posljednjeg mjesta, publika je aktivno učestvovala u razgovorima nakon filma i ovaj gradić u potpunosti je bio u znaku festivala“, kazao je Mirsad Purivatra, direktor SARAJEVO FILM FESTIVALA.

Tokom trajanja SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS INTERNATIONAL FILM FESTIVALA, direktor SARAJEVO FILM FESTIVALA predstavio je tamošnjoj publici filmove prikazane na prethodnim izdanjima SFF-a, koji korespondiraju sa temama i konceptom meksičkog festivala. 

Publika je bila u prilici da vidi igrane filmove: NEVJESTE, Tinatin Kajrishvili, MACONDO, Sudabeha Mortezaia, EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA, Danisa Tanovića, kratke filmove: THE SPECTRUM OF EUROPE, Cristi Puiua, KOKOŠKA Une Gunjak, NEVIDLJIVI PROSTORI, Dee Kulumbegashvili, te dokumentarni film SILVERED WATER, SYRIA SELF-PORTRAIT, Ossame Mohammeda i Wiama Simava Bedirxana. 

Među pobjednicima festivala našao se upravo jedan od filmova iz izbora SFF-a, a riječ je o MACONDU koji je na ovom festivalu proglašen najboljim igranim filmom, a sarajevska publika ga je mogla vidjeti u okviru Takmičarskog programa – igrani film 2014.  

SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS INTERNATIONAL FILM FESTIVALU je prisustvovao veliki broj autora iz Mexica i cijelog svijeta, a retrospektiva je bila posvećena oskarovcu Kosti Gavrasu koji je i otvorio festival.  

Listu dobitnika nagrada te fotografije sa ceremonije zatvaranja možete pronaći ovdje.

Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije